Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Την κάναμε Ταράτσα!



    Κάπου στην Θεσσαλονίκη και πάλι…ήρθε η ώρα να κάνουμε μια ανασκόπηση του φετινού  καλοκαιριού και να το αποχαιρετίσουμε ανάλογα. Μετά την έναρξη του καλοκαιριού με τον Ιούνιο να μετατρέπεται σε μήνα αλησμόνητης μουσικής κραιπάλης και τον κόσμο να ξεχύνεται στα σημεία προπώλησης, η πόλη υποδέχτηκε την summertime sadness με τον ατμοσφαιρικά ηλεκτρονικό Bonobo, δείχνοντας γι’ άλλη μια φορά την αγάπη του για την Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τους εκκεντρικούς Thievery Corporation να τραγουδούν στους παλμούς της βροχής, τον ξεσαλωμένο Σλοβένο ‘’Gramatik’’ να μεταμορφώνει το Fix σε καλοκαιρινό party, τον θρυλικό Βοb Dylan να μαγεύει τους funs του με τις ροκ μπαλάντες του και τέλος τον ανήσυχο Μαnu Chao και την φιλοεπαναστατική ορχήστρα του να δίνουν έναν λάτιν ρυθμό στο οργιασμένο πλήθος! Ωστόσο, ηρθε η ώρα ο κάθε κατεργάρης να γυρίσει στον πάγκο του και το καλοκαίρι στον δικό του, κλείνοντας την season του 2014 με μία τιμητική γιορτή προς την 7η τέχνη.
            Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΄΄Επι Σκοπόν’’ με την συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίζουν να οργανώσουν για πρώτη χρονιά το ‘’Taratsa Festival”, στα πλαίσια των δράσεων της πόλης ως εκλεγμένη πρωτεύουσα Ευρωπαϊκης Νεολαίας 2014. Για την διεξαγωγή του πρωτότυπου και ελπιδοφόρου αυτού φεστιβάλ οι ταράτσες του κέντρου της Θεσσαλονίκης παίρνουν χρώμα και ζωή. Η Γαλάζια ταράτσα (Αιγύπτου 16Α), η Ματζέντα ταράτσα (Μητροπολίτου Γενναδίου 11) και η Κίτρινη ταράτσα (Βαλαωρίτου 29) θα είναι διαθέσιμες για την προβολή κλασικών ταινιών ενώ η Μαύρη ταράτσα (Τσιμισκή 29) θα διατεθεί για τον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους που ακούει στο όνομα “360ο Taratsa Film Festival”. Το θέμα του διαγωνισμού είναι «360ο». Πρόκειται για την επιλογή ελεύθερου θέματος εκ μέρους των διαγωνιζόμενων, με στόχο ο καθένας τους να δημιουργήσει μία ταινία μικρού μήκους με βάση τις φιλοδοξίες τους, τις πεποιθήσεις τους, τις επιδιώξεις τους, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, την έκφραση της προσωπικότητάς τους.
            Σημαντικό επίτευγμα του παρόντος φεστιβάλ, εκτός από την πραγματοποίησή του και τους οργανωτικούς συντελεστές του, είναι η μεγάλη συμμετοχή των διαγωνιζόμενων απ’ όλο τον κόσμο. Οι χώρες παραγωγής των ταινιών είναι οι εξής δέκα: Αγγλία,  Γαλλία,  Γερμανία, Ισπανία,  Ελλάδα,  Σερβία, Ιταλία,  Αργεντινή, Αμερική, Ιορδανία, ενώ το σύνολο των ταινιών αγγίζει τον αριθμό τριάντα εννιά. Αλλά επειδή ένας διαγωνισμός παύει να θεωρείται  δι-αγωνισμός εν ελλείψει κριτικής επιτροπής, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο τέλος όλων των προβολών θα απονεμηθούν βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας αλλά και σεναρίου από κριτές άγνωστης,  τουλάχιστον προς το παρόν, προέλευσης και ονομασίας. Αυτό όμως που γνωρίζουμε και θεωρώ πως πρέπει και να αναφέρουμε, αφού πίσω από κάθε event και σπουδαίο πολιτιστικό δρώμενο κρύβονται άτομα που συμβάλλουν στην εξάλειψη της κοινωνικής κρίσης και κυρίως της μιζέριας , είναι οι συντελεστές και υπεύθυνοι της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα είναι ο Αθανάσιος Αλεξόπουλος (Conception & Art Direction), Δέσποινα Καβύρη (Head of Festival Organization), Σοφία Τόπη (Head Manager of Summer Cinema), Ναταλία Τσούλου (Head of Communication & Information),  Μαριαλένα Χρυσογονίδου και Γιώργος Στογιάννης (Head of Scenography )
            Οι ταράτσες κατεβάζουν πανιά για να υποδεχτούν θερμά τους σινεφίλ στις 20-24 Αυγούστου με προβολές κλασικές αλλά και εναλλακτικές. Η ώρα έναρξης των προβολών εκτιμάται στις 21:30, ενώ κανείς δεν θα σταθεί εμπόδιο στην είσοδό σας αφού η παρακολούθηση θα είναι δωρεάν για όλους. H τετραήμερη γιορτή θα λήξει με την συναυλία της Mila, μία live performance από τη Δροσιά Τριαντάκη και την απονομή των βραβείων. Αύρα αισιοδοξίας συνοδεύει τις απόπειρες αυτές για δημιουργία νέων και διαφορετικών πραγμάτων και οφείλουμε νομίζω να στηρίζουμε την ύπαρξή τους. Be there and have fun!  

Σαμσάκη Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου