Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ta-boo!


   Από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στα τραπέζια της σημερινής νεολαίας κατά την «ιερή ώρα» του καφέ αποτελεί το ζήτημα των τατουάζ. Συχνά ακούς προβληματισμούς του τύπου σε ποιο σημείο να γίνει το τατουάζ, με τι περιεχόμενο και πότε να οριστεί η ημερομηνία για την πραγματοποίησή του. Αργότερα φυσικά κατά το καλοκαιράκι, βλέπεις μία λαοθάλασσα να ξεχύνεται στα beach bars, να ‘’μαζεύουν’’ ήλιο στις ξαπλώστρες και να ξεσκίζονται στις ρακέτες κοσμημένοι από πάνω μέχρι κάτω tattoos. Έτσι σου έρχεται απευθείας στο μυαλό τελείως αυθόρμητα και ασυνείδητα μία εικόνα που μοιάζει με γελοιογραφία σε μελλοντικό τεύχος του Αρκά, όπου  ζαρωμένοι και σταφιδιασμένοι άνθρωποι  ψάχνουν την αρχή, την μέση και το τέλος των tattoos πάνω στο σώμα τους.   
            Εκτιμώντας την πραγματικότητα, διαθέτοντας αράδες προβληματισμών και έπειτα από πολλές συζητήσεις με φίλους διερωτώμαι συνεχώς τι άραγε σημαίνει το τατουάζ για την σημερινή γενιά. Αποτελεί έστω και στο ελάχιστο ή τουλάχιστον για ένα μικρό ποσοστό ατόμων τρόπο έκφρασης ή είναι απλά μια μόδα που ήρθε και θα αντιπαρέλθει;  Και επιπλέον, είναι αποδεκτό από την σύγχρονη κοινωνία ή αντιμετωπίζεται όπως παλιότερα με επιφυλακτικότητα, απέχθεια ή ακόμα και με φόβο;
            Ξεκινώντας από την ιστορία των tattoos ως τέχνη και ερχόμενη σε επαφή με tattoos artists μπορούμε να διαπιστώσουμε και να κατανοήσουμε πολλές πτυχές του θέματος και των υποβεβλημένων ερωτήσεων. Αρχικά οι πρώτες ενδείξεις ύπαρξης της τέχνης των τατουάζ τοποθετείται το 10.000π.Χ. Κατά την αρχαιότητα το δέρμα τρυπιέται με βελόνες όπου χύνεται το χρώμα το οποίο συνήθως είναι μπλε ή μαύρο αλλά γίνεται συχνά και χρήση κάρβουνου. Τα τατουάζ λειτουργούν περισσότερο ως ένδειξη τιμωρίας, λατρείας κάποιου θεού ή μυθικού πλάσματος και διαθέτει μαγικές αλλά και ιατρικές λειτουργίες(θεραπεία αρθρίτιδας). Τα τατουάζ εκτελούνται συχνότερα πάνω στα δέρματα των αιχμάλωτων πολέμου και των δούλων. Στους πολιτισμούς της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης το τατουάζ έχει υποτιμητική σημασία, δεν εκλείπουν ωστόσο λαοί (Θράκες, Σκύθες) που τα θεωρούν απαραίτητα και σημάδι ευγένειας και θαυμασμού ενώ η απουσία τους συνδέεται άρρηκτα με την απουσία ταυτότητας, όπως επίσης είναι και δείκτης ταπεινής καταγωγής. Το 1700μ.Χ μετά από ένα ταξίδι του Captain James Cook το τατουάζ αναβιώνει και συνδέεται με άνδρες της θάλασσας και εξαπλώνεται σε θαλάσσιους λιμένες όλου του κόσμου καταφέρνοντας να κάνουν το τατουάζ σήμα κατατεθέν των ναυτικών. Κατά το 1870 επαναπροσδιορίζεται και πάλι η έννοια των tattoos αφού αποτελεί μόδα μεταξύ των μελών της ανώτερης τάξης. Πολύ αργότερα, από το 1970 και έκτοτε τα τατουάζ γίνονται μέρος της μόδας για τον δυτικό κόσμο και για τα δύο φύλα, σε κάθε οικονομική κάστα, εισβάλλουν στις πασαρέλες γνωστών οίκων, και σε fashion shows, με μία παρέκκλιση κατά την δεκαετία του 80’. Τώρα τα tattoos πρεσβεύονται κατά κύριο λόγο από την punk-rock μουσική σκηνή και κουλτούρα και εκπέμπουν την έννοια της παραβατικότητας, του αντικαθεστωτισμού, της αντισυμβατικότητας και αποτελεί εξ ολοκλήρου τρόπο έκφρασης και υποστήριξη μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας.     
            Εύλογα κατανοούμε ότι το τατουάζ χρησιμοποιείται στο πέρασμα των χρόνων άλλοτε ως διακοσμητικό, άλλοτε ως φορές μηνυμάτων για το  άτομο και την θέση του στην κοινωνία και άλλοτε για ποινικούς και θρησκευτικούς λόγους. Οι έννοιες και οι συμβολισμοί μεταλλάσσονται διαρκώς προκειμένου να προσλάβουν τη σημασία που είναι απαραίτητη για κάθε ιστορική στιγμή. Με το πέρασμα των χρόνων και την ολοένα και μεγαλύτερη έξαρση των τατουάζ και της απεικόνισής τους σε συνεχώς μεγαλύτερο αριθμό σωμάτων μεταβάλλεται και ο τρόπος αντίληψης της κοινωνίας. Γίνεται πιο δεκτική και εξασκείται στο να επενδύει πάνω σε άτομα με πραγματικές δυνατότητες, αδιαφορώντας όλο και περισσότερο για την εικόνα που φέρουν.
                     Εφόσον το τατουάζ έχει δικαίως κερδίσει την θέση του στον χώρο της τέχνης και αποτελεί στοιχείο διαχρονικότητας, αφού μετράει χιλιάδες χρόνια ύπαρξης και δεν σηματοδοτεί απλά την άφιξη μιας νέας φάσης της μόδας στην σύγχρονη εποχή, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την χάραξη τατουάζ τύπου …. “Where amazing happens” or “Everything happens for a reason” που είναι παράγωγα και συνεπαγόμενα αξεσουάρ μιας νέας swag or hipster τάσης. Ναι, είμαι κι’ εγώ λάτρης των tattoos υπό την πεποίθηση ότι αποτελούν μορφή τέχνης και έκφρασης της  προσωπικότητας. Άλλωστε όπως μάλλον θα ήθελαν να πουν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «Παν tattooν άριστον!»

Σαμσάκη Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου