Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Human Pride!



            Περήφανοι και απεγνωσμένοι άνθρωποι αγωνίζονται να κατακτήσουν μία θέση στην σύγχρονη ομοφοβική και συντηρητική(σε επιλεκτικούς τομείς) κοινωνία στα πλαίσια του 3ου Thessaloniki Pride. Με slogan τους το «Ώρα για μας» και logo την πολύχρωμη σημαία, συγκεντρώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης στις 20 Ιουνίου(Πλατ.Χρηματιστηρίου) και 21 Ιουνίου(Λ.Πύργο). Το Festival Υπερηφάνειας αφορά το ΛΟΑΤ πληθυσμό δηλαδή λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανσέξουαλ και όπως περιγράφουν και οι ίδιοι στο site τους διεκδικούν δημόσια την αξιοπρέπεια που κάθε άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται για την σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ γιορτάζεται ανοιχτά η διαφορετικότητα της κουλτούρας τους.
            Μέσω του Gay Pride, ο ιδιαίτερος αυτός στα μάτια μας πληθυσμός, στοχεύει στην εξουδετέρωση των αρνητικών στερεότυπων μέσω μίας σειράς εκδηλώσεων όπως για παράδειγμα συγκεντρώσεις, πάρτι, παρελάσεις και άρματα. Επιπλέον, σε  ότι αφορά την διοργάνωση του θεσμού, χρησιμοποιούνται εθελοντές παρέχοντας  ανοιχτή δήλωση συμμετοχής στο κοινό. Στις δράσεις τους συγκαταλέγονται η ισότητα απέναντι στον γάμο, ‘Balkan Heart 2: the Colored Version’, BA.R.CO.D.E (Balkans Rainbow Colorful Dawn Emerges), R.A.R (Rainbows After Rain) μία καμπάνια σχετικά με την εναντίωση απέναντι στον παιδικό εκφοβισμό(anti-bullying campaign) που πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, αλλά και των κηδεμόνων τους και των εκπαιδευτικών, γύρω από τον παιδικό εκφοβισμό, ειδικά στο σχολικό περιβάλλον, καθώς επίσης και το αντιφασιστικό τριήμερο κατά το 2012.
            Το HOMOphonia Thessaloniki Pride ορίζεται ως μία συλλογικότητα που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την προάσπιση των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων με επίκεντρο την διοργάνωση μιας εκδήλωσης υπερηφάνειας που ωστόσο δεν βρήκε σύμφωνους όλους τους μεσάζοντες. Σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Άνθιμος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε ένα γεγονός που είναι αμαρτία να το δημοσιοποιούμε και να το προβάλλουμε τουριστικά», «Δεν θέλουμε τέτοιο κόσμο στην Θεσσαλονίκη».
            Αν και η ομοφυλοφιλία δεσπόζει από την αρχαιότητα, επικρίνεται στο μέγιστο βαθμό από την κοινωνία, την εκκλησία, αλλά και τον ‘’αγαπητόν πλησίον’’ μας, όπως συνηθίζει να κατονομάζει χρόνια ολόκληρα ο σεβαστός μας χριστιανισμός. Δεν μας διευκρίνισαν ωστόσο...την αγάπη τελικά πρέπει να την παρέχουμε μόνο σε ‘’καθώς πρέπει’’ άτομα και πρότυπα γνήσιων χριστιανών; Και τι πολεμάμε εν τέλει; Μια ανθρώπινη ιδιομορφία, διαφορετικότητα και σεξουαλική επιλογή; Μήπως τελικά αυτοαναιρείται η έννοια της ισότητας που τόσο μάχιμα υποστηρίζουν;
            Από την άλλη πλευρά, ευτυχώς, τα πράγματα είναι κάπως πιο ικανοποιητικά και ευχάριστα για τον «open-mind” πληθυσμό . Η δήλωση του κου. Μπουτάρη έρχεται να υποστηρίξει το δεδομένο και αυτονόητο αγαθό της σύγχρονης ‘’εικονικής’’ πραγματικότητας. «Στηρίζουμε αυτήν την έκφραση της διαφορετικότητας της σεξουαλικής προτίμησης» δηλώνει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και συνεχίζει λέγοντας: «Ο Δήμος είναι, όχι μόνο υποχρεωμένος να στηρίξει την ελευθερία έκφρασης, αλλά αποτελεί και πρόθεσή του».
            Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι μόδα, αλλά κομμάτι της προσωπικότητας και της σεξουαλικότητας του ατόμου καθώς αποτελεί επίσης ερωτική συμπεριφορά και προσανατολισμό κάπως διαφορετικό από το τετριμμένο και το σύνηθες. Δεν είμαι ειδικός περί του θέματος ώστε ν’ αναλύσω το αν αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική και ούτε και μ’ ενδιαφέρει να το κάνω. Θέλω μόνο να επισημάνω ότι το Gay Pride δεν είναι παρτάκι… Είναι διήμερο διαμαρτυρίας, διεκδίκησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, διαγράφοντας τα φασιστικά κατάλοιπα που ορισμένοι ίσως και επιθυμούν να νομιμοποιήσουν. Ποιος θα φανταζόταν ότι το 2014 θα μιλούσαμε ακόμα για ρατσισμό και μάλιστα για άμεση επέμβασή μας προκειμένου να καταλαγιάσουμε την έξαρσή του;


Σαμσάκη Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου