Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Welcome back to 90's



  Μετά την δεκαετία της υπερβολής στον χώρο της μόδας κατά το 1980 όπου  επιφέρονται στο προσκήνιο οι βάτες, κοφτές γεωμετρικές γραμμές, φούστες τύπου lambada, τουτού, μίνι φούστες, κολάν, τεράστια φαρδιά t-shirts, ξεβαμμένα τζιν, σκισμένα τζιν, μπουφάν τζιν, κοντά jackets, φαρδιά τεράστια μπουφάν, τοπ από δίχτυ, τοπ και φορέματα με τον ένα ώμο έξω, φαρδιές παντελόνες, αθλητικές φόρμες και αθλητικά κορμάκια έρχεται η δεκαετία του ‘90 για ν’ ανατρέψει την στυλιστική σκηνή. Τα 90’s εισέρχονται δυναμικά με σκοπό να αλλάξουν την πορεία της βιομηχανίας της μόδας και ν’ αφήσουν το στίγμα τους σε αυτήν. Έτσι υποδεχόμαστε στα πλαίσια αυτά  την απλότητα. Η σιλουέτα ελευθερώνεται και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ. Νέοι σχεδιαστές κάνουν την εμφάνιση τους με την Βρετανία να κατέχει τα πρωτεία στην ανάδειξη δημιουργικών ανθρώπων ενώ η χρήση της σιλικόνης από τους πλαστικούς χειρουργούς έχει βαρέσει κόκκινο. Ο John Galliano, ο Alexander McQueen και η Stella McCartney είναι το νέο αίμα. Ο Tom Ford αναλαμβάνει τον οίκο Gucci και τον απογειώνει, οι οίκοι Prada, D&G, Blumarine καθιερώνονται στο στερέωμα της μόδα καθώς επίσης η Kate Moss αποτελεί αναμφισβήτητα το πρόσωπο της δεκαετίας.
            Μετά από 15 σχεδόν χρονιά, ξαναγυρνάμε στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην δεκαετία του ‘90 αφού η μόδα κάνει κύκλους και πισωγυρίσματα. Στους δρόμους συναντούμε και πάλι σορτς, σαλοπέτες, μπουφάν και παντελόνια ψηλόμεσα, όλα σε τζιν ύφανση, σήμα κατατεθέν για την δεκαετία, τα οποία συνδυάζονται με oversized σακάκια και πουλόβερ καθώς και crop tops. Ωστόσο δεν λείπουν τα printed harem παντελόνια, τα κάπρι και τα ψυχεδελικά σχέδια, όπως επίσης και τα φαντασμαγορικά κολάν που πάνε σετάκι με sporty t-shirts. Κυριαρχούν οι skaters φούστες, τα mini pastel φορέματα και τα σακίδια στην πλάτη ενώ το σύνολο ολοκληρώνεται άλλοτε με metallic παπούτσια και άλλοτε με χοντροκομμένους πάτους, ανδρόγυνο ύφος ή ακόμα και λουστρίν υπόδηση. Τα μαλλιά κοσμούνται διαρκώς με μπαντάνες, κορδέλες και εντυπωσιακές στέκες και τα βλέμματα προσελκύονται από τα πολύχρωμα και ογκώδη κοσμήματα, καθώς και το ασυνήθιστα έντονο μακιγιάζ με lip sticks σε καφέ και γήινες αποχρώσεις και μάτια τονισμένα με τις τότε πολύχρωμες, κιτς σκιές.
            Η pop κουλτούρα συνεχίζει να εξελίσσεται και να σκοράρει με εκατομμύρια χτυπήματα στο youtube και να εισβάλλει σε κομμάτια τα οποία χαρακτηρίζονται από pop-rock, dream pop, synthpop, indie pop, teen-pop, psychedelic pop and dance-pop στοιχεία. Ευτυχώς για όλους μας, το είδος αυτό δεν ηγεμονεύει στη μουσική σκηνή όπως συνέβη κατά την δεκαετία του 90’ με συγκροτήματα όπως οι θρυλικοί για τότε Βackstreet Βoys, NSync, Spice Girls. Δεν ήταν λίγοι και οι  καλλιτέχνες όπως οι Britney Spears, Kylie Minogue, Madonna, M. Jackson, Justin Timperlake κ.α τους οποίους αποθέωναν τα πλήθη στο πλαίσιο υπερθεαμάτων και τεράστιων παραγωγών που διεξάγονταν με την εγγυημένη ανά τα χρόνια συνταγή της επιτυχίας τους: υπερμεγέθη χορευτικά σύνολα, ποικιλόμορφα φωνητικά και δυσβάσταχτα φωτορρυθμικά εφέ. Για τους ‘’pop haters’’, η δεκαετία του ‘90 δεν ήταν ο λόγος να τελειώσουν την ζωή τους αφού τα πραγματικά μουσικά θαύματα ήταν αδιανόητα και εκθαμβωτικά, με θρύλους της ροκ να πρωταγωνιστούν σε αυτά. Η δεκαετία αυτή σημάδεψε την ιστορία της rock κουλτούρας με ευρηματικούς και  ταλαντούχους καλλιτέχνες όπως Lenny Kravitz, Pearl Jam, RHCPeppers, Nirvana, Nick Cave & The Bad, U2, Guns nRoses, Eric Clapton, Rage Against The Machine, Prince, Radiohead
            Η δεκαετία του ‘90 υπήρξε εξίσου ενδιαφέρουσα και για τον κινηματογράφο αφού δεν ήταν λίγες οι ταινίες που αποτέλεσαν σταθμό στην μνήμη των funs. Κάποιες από αυτές ήταν: Trainspotting, Requiem for a Dream, Star Wars, Reservoir Dogs, American History X, Titanic, Godfather, Adam’s Family, Pulp Fiction, Fight Club, American Beauty, Pretty Woman κτλ. Οι ταινίες αυτές έχουν μείνει διαχρονικές και αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων αφού οι κασέτες, τα  DVDs αλλά και τα downloads των sites μετράνε όλο και περισσότερα views.
            Μπορεί η δεκαετία του ‘90 να ήταν κάπως ιδιαίτερη και όχι απόλυτα συμβατή με όλα τα γούστα, ωστόσο όμως κάλυψε επαρκώς θα έλεγα τις εναλλακτικές πλευρές των μη υποστηρικτών της συγκεκριμένης εποχιακής φάσης. Στους τελευταίους εύχομαι με την σειρά μου καλό κουράγιο γιατί όπως ήδη γνωστοποιήσαμε…. “Welcome back to…90’s”.

Σαμσάκη Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου